vineri, decembrie 19, 2008

Pe curand

Nu am mai postat demult pe acest blog si cum sunt cel mai fidel vizitator imi datorez o explicatie in primul rand mie.
Acest blog s-a dorit a fi un loc in care se poate discuta despre fotbalul la Steaua pentru ca a devenit tot mai greu sa gasesti asa ceva. Presa sportiva in Romania a uitat complet de fotbal si ne serveste de ceva timp, scandaluri, impacari....mondenitati...insa fotbal 0.
Autorul acestui blog a evitat sistematic sa isi expuna parerile despre conducerea administrativa/executiva a clubului. Dar acest moment a trecut. Steaua nu ma mai reprezina, iar cei care conduc acest club pur si simplu au devenit insuportabili. Visez sa avem soarta lui Juventus, poate singura situatie in care domnul George Becali ar putea parasi Ghencea.
In lumina ultimelor evenimente cred ca cel mai bun fel in care putem sprijini Steaua esta sa o abandonam momentan. Sa nu mai citim stiri, sa nu ne uitam la meciuri sa nu mergem la meciuri. Sa nu facem rating. Domnul George Becali poate suporta injuraturi, batjocuri si amenintari dar sa fie ignorat....niciodata. Este cea mai grea si mai dureroasa decizie dar in acest fel nu putem continua.

Aceasta nu este Steaua.

Pana la o zi mai buna La revedere.

joi, august 28, 2008

Steaua - Glatasaray 1-0 (3-2agg) / Sau, Woooo Hooooo!

Steaua nu a primit gol aseara si astfel s-a calificat pentru a 3a oara consecutiv in grupele UCL. Meciul a inceput cu o bara a lui Kewell care ne-a ingetat sufletul desi afara erau 35C . Dupa aceasta bara insa am reusit sa preluam controlul jocului, sa dictam ritmul si nu le lasam nici o sansa. Si cand spun "nici o sansa", vreau sa spun nici o sansa; Galatasaray nu a reusit sa mai creeze pericol real la poarta Stelei, iar acest fapt se datoreaza cel mai mult atitudinii echipei. Sigur ca tactic meciul a fost pregatit extraordinar de Lacatus dar felul in care s-au daruit jucatorii a fost cu adevarat impresionant.
Cireasa de pe tortul calificarii a fost singurul gol al meciului, reusit de Banel Nicolita plecat dintr-o pozitie de offside nesemnalizata de tusier. Sincer sa fiu nu ma deranjeaza deloc ca am beneficiat si de o greseala a arbitrilor. In ultimul timp parca arbitrii au inceput sa greseasca si in favoarea echipelor romanesti, daca ma intrebati pe mine 10 ani ar trebui sa se greseasca si pentru noi ca sa-mi repare copilaria in care tot timpul eram neindreptatiti.
In alta ordine de idei, Steaua intra iar in grupe si de data asta parca isi face intrarea mai spectaculos ca niciodata dupa o victorie in fata unei echipe mari. Ramane de vazut in ce grupa vom juca, dar indiferent de grupa trebuie sa ne bucuram de spectacol...
In incheiere trebuie felicitati din nou baietii...au fost fantastici si ii asteptam sa se dedice la fel si cand prima este de 5 mii de euro.

luni, august 04, 2008

Steaua - Brasov 2-1 / Sau incet incet ....pe drumul spre repede..

Steaua a reusit in aceasta seara 3 puncte cu iz de O2. Pe hartie, un meci in Ghencea cu o nou promovata ar fi trebuit sa fie usor, dar realitatea nu este pe hartie. Pe Ghencea a aterizat o echipa omogena, tehnica, experimentata, disciplinata si extrem de bine organizata de un antrenor foarte bun, poate cel mai bun antrenor roman.
Militarii au inceput partida in pase pe jos lovindu-se de un pressing in 10 facut de stegari. Astfel Steaua a incercat sa desfaca in pase rapide aglomeratia de la jumatea terenului. Cu rabdare si o exactitate a paselor imbunatatita fata de meciul cu Vaslui. Steaua a incercat sa urce usor usor spre poarta lui Stelea fara insa a risca nimic. Probabil prima repriza s-ar fi terminat cu scor alb daca Stelea nu ar fi respins direct la Dayro o pasa venita de la un fundas brasovean. Columbianul nu a stat pe ganduri si a lobat mingea in poarta cu o executie de toata frumusetea.
Meciul s-a schimbat total in repriza a II-a, Razvan Lucescu a mutat ofensiv iar Steaua a fost la un pas sa pedepseasca curajul acestuia. Totusi stegarii au reusit sa inscrie la o faza confuza, finalizata cu un sut de distanta pe care as fi putut sa jur ca Zapata l-ar fi aparat in sezonul trecut. Steaua insa a reactionat foarte bine si a reusit sa puna presiune asupra adversarilor atacand in valuri si ratand cu seninatate. Printre ratarile steliste, Sburlea ne-a inghetat cu un sut de la marginea careului respins excelent de Zapata. In minutul 89 Arthuro a reusit sa inscrie din centrarea aceluiasi Dayro Moreno, fara indoiala omul meciului. La instalatia de sonorizare a sunat "Seven Nation Army" dar in mintea tuturor a sunat un mare oftat de usurare. Steaua incepe sa joace...incet, incet ....mai rapid ...mai bine...mai consistent.

miercuri, iulie 30, 2008

Vaslui - Steaua 1-0 / Sau optimistul incurabil

Dupa greseala Carlosiana facuta de Zapata, Vaslui a deschis scorul si nu a mai scapat meciul din mana. Steaua nu si-a revenit din soc si nu a pus in nici un moment poarta adversa in pericol practicand un joc lent si presarat cu foarte, foarte multe greseli. Aceste greseli au facut sa nu putem pune presiune pe advesar si astfel am ajuns sa gasim doar doua ocazii chinuite la poarta modovenilor; una pe repriza.
Probabil ca multi au fost dezamagiti de jocul lui Dayro din acasta seara dar nu el este cel vinovat. Treaba lui Dayro este sa scoata adversari din joc, sa gaseasca solutii grele, evident asta prespune ca multe baoane vor fi irosite. Dar treaba inchizatorilor si a fundasilor este sa dea siguranta, ceea ce nu au facut. Pasele lui Tiago si Ov Petre au fost execrabile si asta ne-a costat.
Trebuie totusi remarcat faptul ca avem in sfarsit jucatori de banda. Janos Szekely si Razvan Ochirosii au fost cei mai buni stelisti astazi si singurii - poate impreuna cu Radoi - care au avut mai putine greseli decat reusite, . De altfel Razvn Ochirosii este un jucator ce creste intr-un meci cat altii intr-un sezon si este clar ca este doar o chestiune de timp pana va castiga definitiv lupta cu Banel pentru un loc de titular. Din punctul meu de vedere imi pare rau ca vine Toja.
Nimic nu este jucat dar trebuie sa ne schimbam atitudinea, iar Lacatus trebuie sa demonstreze ca este un bun psiholog pentru ca Steaua nu sufera tactic ci sufera de lipsa de incredere si concentrare. Pana nu vom sa reusi sa legam pase nu avem cum "sa facem bine".

miercuri, mai 14, 2008

Cazul Dica

Sezonul de transferuri a inceput iar capul de afis este o posibila plecare a lui Nicolae Dica la CFR Cluj. Inclin sa cred ca aceasta mutare nu se va realiza pentru ca cei din conducerea Stelei stiu ca astfel ar valida superioritatea financiara a celor din Cluj.
Chiar daca Dica nu va pleca, raman declaratiile sale. Nicolae se pare ca s-a saturat de Steaua si s-a saturat sa faca performanta, s-a saturat sa joace la cea mai importanta echipa a Romaniei, s-a saturat sa castige aproape jumatate de milion de euro pe sezon aici includ si primele, si s-a saturat sa joace pentru noi, publicul stelist. Reactia stelistilor a fost rapida si unanima.... "du-te Dica...Du-te...."
Si totusi, poate ar trebui sa ne intrebam de ce vrea un jucator ca Dica sa plece la Steaua...si nu numai atat, dar cum e posibil sa-si doreasca atat de mult incat sa declare fatis asta... cum este posibil asa ceva??? Poate ca raspunsul la aceasta intrebare il gasim in alta intrebare.... Cum este posibil ca un jucator ce a fost constant de 4 ani incoace cel mai bun marcator al echipei desi nu este varf autentic sa fie cel mai fuierat si injurat jucator al echipei? Cum este posibil ca un jucator care in cupele Europene ne-a incantat cu golurile sale superbe (vezi Lens, Boro, Lyon, D.Kiev etc etc etc etc etc....) sa fie cel mai injurat si fluierat dintre stelisti? Orice raspuns ati avea trebuie sa intelegem un lucru: Dorinta lui Dica de a pleca nu este dovada lipsei de loialitate, ci doar reactia normala a unui om satul sa fie fluierat si injurat.
Ca incheiere as vrea sa ne gandim putin la ce inseamna si de unde vine cuvantul suporter. Cu siguranta ca este normal ca suporterii Stelei sa fie exigenti, dar nu cumva s-a ajuns prea departe? Nu cumva jucatorii la Steaua sunt prea repede injurati si prea putin incurajati? Nu cumva ne umilim eroii de ieri prea repede?

miercuri, mai 07, 2008

Steaua - Gloria Buzau 5-0 / Sau gustul amar al victoriei

Cu urechea ciulita la ce se intampla la Cluj, Steaua a macelarit pe Gloria Buzau intr-un meci ce pana la urma nu a mai contat. Victoria CFR-ului a dus titlul la Cluj iar Steaua termina din nou pe locul campionatul pe locul 2.
Despre meci nu vreau decat sa remarc ca cei 3M au reusit 4 din cele 5 goluri ale meciului. Cred ca aceasta situatie nu este una intamplatoare ci doar o confirmare ca alaturi de antrenorul Lacatus cei 3 sudamericani au avut un aport decisiv la revenirea spectaculoasa a Stelei din acest retur.
In finalul acestui meci nu ne ramane decat sa aplaudam efortul depus de echipa si sa ne promitem ca anul urmator vom fi mai buni.....mult mai buni.

luni, mai 05, 2008

Dinamo - Steaua 1-2 / Sau ....sau nimic

Duminica seara s-a jucat cel mai important meci al campionatului. Probabil ca ploaia si importanta meciului au fost covarsitoare pentru ca fotbal nu s-a prea jucat. Prima repriza s-a terminat cu avantaj de 1-0 pentru gazde care au marcat dintr-un penalty acordat corect de Tudor.
In repriza a doua Steaua a aratat ca o echipa slaba. O echipa care stie ca trebuie sa inscrie, dar nu prea poate si nici nu prea crede ca poate. Intrarea lui Dayro Moreno a dat sperante stelistilor dar contra-atacul lui Bratu finalizat de Danciulescu pentru 2-0 a aruncat in aer orice strategie gandita de Lacatus. Steaua a atacat disperat riscand un 3-0 si a reusit sa reduca din diferenta, dar nu a mai reusit golul egalizator. De remarcat jocul lui Dayro Moreno care a destabilizat apararea dinamovista in mai multe randuri. Probabil ca Dayro ar fi inscris daca nu ar fi fost deposedat "excelent" de Habibou la o faza pe care incerc de 24 de ore sa o uit.
Ramanem cu speranta ca "U" va reusi o minune si cu frustrarea ca nu am reusit sa scoatem un egal cu un Dinamo extrem de fragil. Nu in ultimul rand ramanem cu imaginea fericirii dinamoviste. Aceea bucurie exagerata nu putea fi pentru victoria lor, o victorie ce nu ii duce nicaieri ...era aceeasi bucurie de la meciul cu Boro....bucurie pentru insuccesul Stelei.... Steaua are mai multe Campionate, Cupe, Supercupe extra cupe decat Dinamo, are infinit performante mai importante pe plan extern, dar superioritatea clubului Steaua fata de Dinamo este validata tocmai de aceasta atitudine dinamovista.

marți, aprilie 29, 2008

Craiova Steaua 1-2 / Sau I like brown M&Ms

Universitatea Craiova a aratat sambata ca o echipa cu care mi-ar fi placut sa tin. Jucatori tineri si talentati, care au pus mult suflet si pasiune, jucatori care au entuziasmat publicul. Pana si echipamentul Craiovei mi-a placut...in comparatie cu echipamentul nostru parca luat din "Wacky Races".
Din fericire insa nu a fost de ajuns pentru ca Steaua sa poata fi oprita din drumul spre titlu. Sambata Steaua a aratat din nou ca nu doar valoarea face o echipa sa fie mare. Iti mai trebuie atitudine, caracter, mentalitate si bineinteles tusieri. In euforia victoriei am vazut la primul gol o greseala omeneasca a arbitrului. Insa dupa mai multe reluari si zile de gandire am ajuns la o concluzie trista. Campionatul nostru este mai murdar decat acum 5-6 ani pe vremea cooperativelor. Macar atunci era vorba de intelegeri amicale si elegante. Acum pur si simplu este comic ce se intampla. Nu as vrea sa creada cineva ca plang de mila CFR-ului, pentru ca aceasta echipa a castigat pe greseli de arbitraj la fel de mult ca si Steaua. Concluzia este ca ma rog ca Eurosport 2 sa dea si la anul Premier League...
Referitor la meci, trebuie remarcata determinarea si constanta cu care nu i se acorda sanse lui Dayro Moreno cel care a reusit din nou sa marcheze. Probabil ca Lacatus stie ce face, doar ca as vrea sa stiu si eu ce face. In rest Steaua nu a jucat rau, reusind sa domine dar parca fara consistenta. Din fericire dominarea da roade la steaua pentru ca noi jucam dupa regulile de "la malai". La trei cornere se da careu....in cazul nostru gol direct.

vineri, martie 21, 2008

Rapid - Steaua 0-1 / Sau mai bine castigam pe teren cu 3-0

Meciul propriu-zis de aseara a fost extrem de interesant. Echipele si-au impartit momentele de dominare si per total jocul a parut extrem de echilibrat cu exceptia faptului ca Steaua a avut ocaziile clare de a marca. Rapidul a avut momente de dominare insa Steaua nu a parut nici un moment in pericol. De altfel Steaua nu a parut nici la faza golului in pericol dar un ricoseu norocos a dus mingea la Sapunaru care intre 430 de miliarde de stelisti a receptionat mingea si a trimis-o spectaculos in poarta.
Cu siguranta Rapid ramane invingatoarea morala a acestui meci in timp ce noi la fel ca la Iasi incercam sa intelegem cum este posibil sa luam gol atat de usor. Steaua nu joaca mai prost in aparare fata de perioada Olaroiu. Adversarii continua sa aibe putine ocazii la poarta noastra insa noi pur si simplu gafam si le punem goluri pe tava. Raman la parerea ca Lacatus trebuie sa primeasca credit in continuare macar pana la vara cand putem trage linie si analiza.
In minutul 73 arbitrul a decis incheierea jocului fortat de obiectele aruncate din tribuna nu numai in acel moment dar si pe tot parcursul meciului. Acest blog fost conceput in ideea de a se vorbi mai mult despre fotbal si mai putin despre scandaluri, astfel ca nu doresc sa insist prea mult pe acest subiect. De altfel lucrurile sunt tragic de simple pentru Rapid: Din tribuna s-au aruncat obiecte, iar ghinionul a facut ca unul din ele sa-l loveasca in cap pe arbitru; acesta a incercat sa forteze continuarea meciului dar dupa ce inca o bricheta a cazut langa el a fluierat finalul.
In cazul in care vom castiga 3-0 acest meci campionatul se joaca dar naivitatea noastra in aparare trebuie corectata cat mai curand pentru ca o bricheta nu loveste niciodata de doua ori in acelasi loc.

luni, martie 17, 2008

Steaua - Urziceni 1-0 / Sau cum se castiga un campionat

Steaua a castigat aseara un meci pe care l-am mai vazut de 15-20 de ori in ultimii doi ani. Adversarii s-au aparat extrem de bine organizat iar noi am accelerat prea putin pentru a-i putea surprinde. Ocaziile pe care ni le-am creeat au venit in mod logic in urma unor contre favorabile sau faze fixe. Golul a picat pe fondul dominarii noastre, dar putea la fel de bine sa nu pice, nu a fost in nici un caz unul dintre acele meciuri cu un final inevitabil.

Lacatus nu a riscat nimic, nu a inovat nimic, ci a mers pe mana primului "11" din partida cu CFR. Din pacate, Unirea a fost mult mai bine organizata fata de CFR, iar noi am reusit sa punem in pericol poarta lui Stelea in prima repriza o singura data. Din fericire repriza a doua am reusit sa punem presiune pe adversar, sa creeam faze periculoase, dintre care una rarisima, si in sfarsit am reusit sa inscriem cum altfel decat la o faza fixa.

In repriza a doua am asistat la un moment foarte important. Golanski a facut un hent clar in careu, nesemnalizat de arbitru. Aceast hent a venit pe fondul neatentiei si nu al presiunii adversarilor, deci daca analizam tactic jocul nostru nu e nevoie sa staruim asupra sa. Totusi, din orice alt punct de vedere, un sentiment contradictoriu parca incepe sa nu ne dea pace. Asa se castiga un campionat? Faptul ca CFR a fost impinsa de la spate de arbitri in tur ne poate opri constiinta? Eu n-am reusit sa raspund la aceste intrebari si sper ca ele nici macar nu-si au rostul, sper ca de azi inainte vom fi arbitrati corect, nici mai mult nici mai putin.

marți, martie 11, 2008

Steaua - Urziceni / Sau inceputul seriei

Duminica jucam cu Urziceniul si avem o sansa foarte buna de a incepe sa legam victorii. Cu siguranta nu va fi usor insa dupa ce am pierdut de doua ori in acest sezon in fata echipei lui Dan Petrescu, deja devine o chestiune de respect de sine victoria.
Intalnirea este prefatata de niste declaratii extrem de magulitoare venite din partea lui MM si Dan Petrescu insa nu avem voie sa ne lasam adormiti, chiar daca au motive diferite amandoi isi doresc enorm sa castige cu Steaua.
Misiunea lui Lacatus nu este extrem de complicata pentru ca Unirea este o echipa solida fara slabiciuni dar limitata de conditia sa peste care orice ar zice cei din Urziceni, nu pot trece. Avem in fata o echipa care nu foloseste "autobaza", jucam acasa, pe un stadion ce se anunta a fi surprinzator de plin. Sincer sa fiu desi imi place mult Dan Petrescu ca antrenor si admir ce a facut la Urziceni nici nu concep sa nu invingem in mod clar duminica. Nici macar nu avem de ales pentru ca pentru mine campionatul inca se joaca, are doar nevoie de o scanteie. Si pentru a aprinde scanteia trebuie sa castigam meciurile si sa profitam de pasii gresiti ai Clujului, ce vor veni.....trebuie sa vina.

luni, martie 10, 2008

Pandurii - Steaua 0-1 / Sau de la Joga Bonito la Hei Rup!

Din pacate meciul de sambata a fost asa cum ne asteptam, clasicul meci greu pentru Steaua: in deplasare, pe un teren prost si impotriva unei echipe mici, artagoase si in foame de puncte. Bineinteles ca presa nu a prevazut un meci greu pentru Steaua. Pentru ca 99% din analistii de sport din Romania analizeaza superficial; sunt sigur ca toti ati observat cum AC Milan este o echipa de pensionari expirati cand sunt condusi, dar au o experienta si o calitate extraordinara atunci cand conduc. Tocmai din acest motiv nu prea pun la suflet ceea ce spun ziaristii, in frunte cu Ovidiu Ioanitoaia, care in ultimul sau post despre Steaua analizeaza jocul Stelei cu o superficialitate pe care o intalnesti in clasele I -IV: Steaua fara Dica nu poate, Sud-americanilori li s-au suit laudele la cap iar Nicolita nu a reusit sa iasa din pasa proasta inceputa la Iasi. Daca asta a inteles Maestrul Ioanitoaia despre jocul Stelei poate ca ar trebui sa am mai multa incredere in parerile mele.
Steaua a facut intr-adevar un meci mediocru sambata seara dar trebuie sa intelegem si de ce. Lipsa lui Dica a fost importanta, mai ales ca Dica este tinut om la om in fiecare meci, astfel ceilalti stelisti avand mai mult spatiu la dispozitie; fara acest spatiu si cu un gazon extrem de greu Steaua nu a reusit sa repete jocul combinativ din meciu cu Cluj. Asa cum a remarcat si domnul Ioanitoaia, Banel a fost foarte slab aseara, insa Nicolita este iesit din forma de foarte mult timp. Din pacate pentru Banel un jucator de fotbal are nevoie de macar o singura calitate pe langa "plamani de otel" sau aluminiu sau ce vreti voi, iar Nicolita nu reuseste sa-si gaseasca aceasta a doua calitate.
Cu siguranta ca cei 3M veninti in aceasta iarna nu au facut o partida foarte buna. Insa ei au muncit foarte mult pe un teren cu care cu siguranta nu sunt obisnuiti. Eu am vazut daruire iar domnul Ioanitoaia a vazut jucatori cu aere.
Steaua nu a facut un meci foarte reusit aseara si in orice caz nu a facut un meci spectaculos cum a fost cel cu CFR, dar a castigat 3 puncte in niste circumstante foarte grele, circumstante peste care nu stiu daca am fi trecut cu alt antrenor. Si asa am ajuns la Lacatus, un antrenor cu surprinzator de multi contestatari in Ghencea. Sincer sa fiu eu sunt surprins de cat de bine pregateste Lacatus meciurile, si mai ales de cat de bine joaca Steaua tactic. Dupa mine acesta este momentul in care trebuie sa ne punem toti in spatele echipei si sa o sprijinim neconditionat, ramanand sa tragem linie la sfarsitul campionatului atunci cand vom avea destul timp sa analizam antrenorul, conducerea, echipa si de ce nu, suporterii.

joi, martie 06, 2008

Pandurii - Steaua / Sau lupta cu prostul obicei

Steaua joaca sambata in deplasare cu Pandurii si toti speram intr-o surpriza, adica sa bata Steaua. Spun ca ar fi o surpriza, pentru ca Steaua joaca prost in deplasare si joaca si mai prost dupa o victorie importanta. Astfel ca un meci acum in deplasare cu echipa artagoasa, ambitioasa si in mare foame de puncte va fi un test greu de trecut.
Lacatus nu-i va putea folosi pe Lovin si pe Dica ceea ce inseamna aproape sigur ca cei 3M vor fi titulari. In functie de pozitia lui Radoi in teren vom vedea revenirea lui Plesan sau Ghionea in primul "11".
Probabil ca steaua va juca in 4-4-2 cu Dayro Moreno in rol de atacant retras in locul lui Dica. Insa jocul nu se va castiga la tactica ci la pase. Va fi foarte important sa tinem mingea si sa controlam jocul, sa nu lasam adversarii sa se entuziasmeze sau sa-si faca sperante. Din pacate dupa inceputurile catastrofale de meci din acest sezon probabil ca vom incepe acest meci la sigur fara sa riscam nimic, lucru care le poate da celor de la Pandurii sansa sa conduca jocul. Ramane de vazut cum va motiva Lacatus echipa si cum va gandi inceputul partidei, inceput ce pare sa fie cheia spre cele 3 puncte.

marți, martie 04, 2008

Omul meciului cu CFR/ Sau I'm Lovin' it

Este foarte foarte greu sa remarci un singur jucator la meciul de aseara si poate nici nu este corect. Toti jucatorii au jucat foarte bine. Si totusi tocmai pentru ca nu a fost laudat pe nici un canal media as vrea sa-l remarc pe Lovin.
In general Lovin nu este unul din jucatorii mei preferati, in plus nu as fi crezut ca va prinde primul "11" in acest retur fara ca Steaua sa aiba accidentati si mai ales intr-un meci cu CFR. Lacatus l-a introdus in locul lui Plesan si surprinzator pentru mine nu a gresit. Lovin a avut un travaliu extraordinar si desi nu am vazut o grafica in acest sens cred ca a alergat cel mai mult din echipa noastra.
Insa poate necaracteristic pentru el, a alergat cu mult folos, reusind deposedari si mai ales pase exacte. A intrat in combinatii si desi nu a reusit niciodata sa accelereze, nici nu a incetinit fazele. Din pacate pentru el cartonasul galben incasat il face sa piarda sansa de a avea continuitate si un loc de titular.

luni, martie 03, 2008

Steaua - CFR 3-1 / Sau Steaua 1/2 Joga Bonito

A trecut o zi de la meciul cu CFR deci putem face o analiza a meciului la rece. Meciul de ieri a avut toate ingredientele unui "classic" ; rasturnari de situatie, ratari imense, contra-atacuri, greseli de arbitraj, proteste, un public fabulos, goluri, insa cel mai important: un joc de calitate.
Seara a inceput execrabil pentru stelisti, la fel ca la Iasi am luat gol imediat. Insa in retrospectiva imi pare bine ca a venit acel gol, pentru ca ce a urmat a fost cu atat mai frumos. Publicul a rabufnit incredibil si a creeat o atmosfera de stadion turcesc, intregul stadion a vibrat refuzand sa accepte o infrangere si echipa a reactionat instantaneu. Golul Clujului a fost practic urmat de cele mai frumoase 40 de minute pe care le-am vazut in acest secol la Steaua. Steaua a jucat cursiv, rapid, din devieri, a driblat si a presat fara oprire. Golul a venit norocos dar meritat.
In repriza a doua dupa ce am reusit golul doi insa, ne-am retras. Acesta este lucrul care a stricat o seara perfecta. Steaua a fost superioara la toate capitolele dar s-a retras. O retragere care a adus un penalty clar pentru CFR, neacordat de Tudor. In ultimile minute am mai tremurat la ocazia lui Fabbiani si am explodat la golul lui Ov Petre.
In final trebuie remarcata forta de joc a Stelei, forta data in primul rand de cei 3M care au dovedit ca sunt jucatori adevarati de fotbal. Driblingurile lui D. Moreno, centrarile si suturile lui Mendoza si felul in care a tinut P Moreno mingea pentru a o trimite apoi exact la un coechipier, in aceleasi conditii in care Iacob nu ar fi reusit nici macar preluarea, ei bine toate aceste lucruri au facut din Steaua aseara o echipa extrem de puternica. Steaua s-a bazat in ultimul timp pe blazon, pe public, pe organizare in joc, pe determinare si pe mentalitate insa aseara a castigat datorita valorii. Pacat totusi ca ne-am retras prematur, pacat ca nu am controlat jocul 90 minute si am lasat adversarilor sansa de a gasi scuze in ghinion si arbitrii.

joi, februarie 21, 2008

Primul "11" - Sau multe solutii inseamna multe compromisuri

Mini returul sta sa inceapa si antrenorul Stelei are o grea misiune in a alege primul "11". Dupa ce an de an am fost obisnuiti cu un lot subtire unde prima accidentare destabiliza jocul echipei iata ca anul acesta avem solutii, chiar prea multe.
Exista cateva certitudini, Zapata in poarta, Goian si Ghionea fundasi centrali, Nicolita mijlocas dreapta, Dica in fata probabil in spatele varfului si Pepe Moreno varf impins. De aici incep intrebarile.
Prima intrebare: fundasii laterali. Multa lume uita ca Emeghara este fundas dreapta de meserie ceea ce inseamna ca Lacatus trebuie sa faca primul compromis adica sa-l titularizeze pe Emeghara pe stanga in dauna a doi fundasi stanga de meserie.
Urmeaza mijlocul, aici prima problema ar fi daca Lacatus va alege sa joace cu unul sau doi inchizatori. Bicfvalvi a fost imprumutat iar Lovin nu poate emite pretentii, astfel raman trei jucatori: Ov Petre, Radoi si Pleasan. Ov Petre a avut un tur excelent, Radoi este capitanul echipei iar Plesan este jucatorul complet la mijloc, cel care stie sa deposedeze si stie sa si dribleze. Alegerea este foarte dificila, pentru ca este greu sa lasi doi dintre acesti trei jucatori pe banca, iar daca nu o faci inseamna ca trebuie sa il sacrifici pe Dayro Moreno.
Pe partea stanga Mendoza pare favorit, iar acesta este tot un compromis pentru ca el se simte mult mai bine in pozitie centrala ofensiva. Dar mutarea lui Mendoza in centru ar insemna titularizarea lui Surdu pe stanga si cum Pepe Morena este titular incontestabil Lacatus ar trebui sa-l sacrifice pe Dayro Moreno plus unul dintre cei trei mijlocasi de care am vorbit mai devreme. In fine, Dayro Moreno desi cel mai scump transfer al iernii, de altfel singurul transfer definitiv, pare a avea postul de titular amenintat din toate partile; probabil ca sansa lui ar fi fost plecarea lui Dica
Lacatus are cu siguranta in fata niste alegeri dificile atat in privinta titularilor dar si a sistemului de joc. In incheiere trebuie remarcat ca desi marea majoritate a posturilor sunt acoperite avem cateva lacune. Astfel, Nicolita nu are nici un fel de concurenta pe postul de mijlocas stanga, Nesu si Petre Marin, fundasi stanga, par a pierde lupta pentru titularizare in fata unui fundas dreapta, iar mijlocas stanga se pare ca va juca un atacant.

joi, februarie 07, 2008

Steaua la jumatatea campaniei de pregatire - Sau relevanta meciurilor amicale

Steaua a incheiat astazi cu o noua victoria turneul de pregatire din Cipru. Victoriile ne dau sperante pentru retur, dar ce relevanta au meciurile amicale!? Nu foarte mare intr-adevar dar am primit destule indicii pentru a ne face o impresie.
Asadar, sa incepem cu plusurile. Cei 3M , Moreno, Moreno si Mendoza sunt toti jucatori buni dar au ceva in plus, o calitate pe care doar Dica o mai are la Steaua, si anume pot rezolva faze. Daca Dayro Moreno face acest lucru prin dribling, fiind in acest moment singurul care poate elimina un adversar din joc, Pepe si Mendoza au executii iesite din comun care aduc goluri din faze neconcludente in momente de echilibru. Daca ne uitam la evolutia Stelei din turul campionatului, ne vom aduce aminte cu strangere de inima dominatia sterila din fiecare meci si exasperanta ineficacitate din atac. Deci vesti bune.
O alta veste buna este Plesan, care dupa o accidentare urata se intoarce cu pofta de joc si in mare forma. Si asta este o veste foarte buna pentru ca Plesan poate face la mijlocul terenului ceea ce nici Radoi, nici Ov. Petre, nici Bicfvalvi si nici Lovin nu pot, adica si faza ofensiva si cea defensiva.
In sfarsit, ultima veste buna este valoarea lotului, Vali Badea un jucator pe care il apreciez nu poate prinde in acest moment primul "11" ceea ce spune multe. In aparare situatia este si mai interesanta, Steaua avand in acest moment 5 fundasi centrali, ceea ce inseamna ca unul dintre Radoi, Ghionea sau Goian va fi rezerva. Insa inainte sa ne entuziasmam de aceasta posibilitate nu trebuie sa uitam ca totusi vorbim de Steaua, locul unde jucatorii se accidenteaza 6 luni si jucand fotbal pe playstation.
Astfel am ajuns la minusuri, si primul este viteza de joc, aceasta a crescut , dar pana vom fi din nou cunoscuti ca "vitezistii", mai avem de progresat. O alta problema este ca desi avem un lot cu mare concurenta pe posturi, nu avem mijlocasi laterali in afara de Nicolita. Neaga si Surdu sunt cel putin extreme si nu fac faza defensiva iar locul lui Mendoza nu pare a fi pe banda; cum va gestiona Lacatus aceasta situatie ramane de vazut.
In concluzie, se vede un real progres in jocul nostru si daca acest trend ascendent va continua si in Antalya ....ei bine trofeul de campioana nu este asa departe cum credeam la un moment dat.

Romeo Surdu - Sau cand bursa e jos, CUMPARA

Romeo Surdu este in acest moment cel mai detestat jucator de la Steaua. Contestatarii lui Lacatus se folosesc de fiecare meci in care Surdu primeste o sansa pentru a arata ca Laca nu stie fotbal. Acesta este trend-ul urmat de suporteri, pune-l pe Surdu la pamant. Faptul ca stelistii au un spirit critic foarte dezvoltat si ridica stacheta este cunoscut, iar prima tinta este ....Surdu.
Cineva ar putea sa creada ca aceasta introducere pregateste drumul pentru ceva de genul:
" Merita o sansa " , " E tanar, are nevoie de incurajari" sau " Poate ca...." insa ceea ce vreau sa spun va fi mult mai socant.
Surdu e un jucator valoros (punct)
Bineinteles ca o sa-mi iau ironii si zambete condescendente, sunt obisnuit, pentru ca nimeni nu crede in Surdu. Adica, nimeni dintre suporteri, pentru ca Marius Lacatus, Adrian Ilie, Gica Hagi, Razvan Lucescu chiar si Andone cred in valoarea si mai ales in potentialul sau, dar ce stiu ei !? Eu mai cred si in altceva, cred in caracterul sau.... Un jucator la o noua echipa, fluierat meci de meci, care se zbate si alearga si greseste si revine si isi asuma responsabilitati pe teren si se lupta si greseste si se lupta in continuare......ei bine poti sa spui ce vrei despre el dar caracter are. Daca as fi fost in locul lui n-as fi fost in stare sa bat o lovitura de la margine si voi la fel.
Asa ca hai sa lasam psihoza Surdu, pentru ca asta e, o psihoza, si sa ne vedem de echipa pentru ca daca nu are valoare va pierde contactul cu primul 11 si va pleca. Insa eu cred ca la sfarsitul campionatul parerea generala despre Surdu va fi total opusa, pentru ca iubirea suporterilor pentru fotbalisti se recalculeaza anual. Uitati-va doar la Neaga.