joi, februarie 07, 2008

Steaua la jumatatea campaniei de pregatire - Sau relevanta meciurilor amicale

Steaua a incheiat astazi cu o noua victoria turneul de pregatire din Cipru. Victoriile ne dau sperante pentru retur, dar ce relevanta au meciurile amicale!? Nu foarte mare intr-adevar dar am primit destule indicii pentru a ne face o impresie.
Asadar, sa incepem cu plusurile. Cei 3M , Moreno, Moreno si Mendoza sunt toti jucatori buni dar au ceva in plus, o calitate pe care doar Dica o mai are la Steaua, si anume pot rezolva faze. Daca Dayro Moreno face acest lucru prin dribling, fiind in acest moment singurul care poate elimina un adversar din joc, Pepe si Mendoza au executii iesite din comun care aduc goluri din faze neconcludente in momente de echilibru. Daca ne uitam la evolutia Stelei din turul campionatului, ne vom aduce aminte cu strangere de inima dominatia sterila din fiecare meci si exasperanta ineficacitate din atac. Deci vesti bune.
O alta veste buna este Plesan, care dupa o accidentare urata se intoarce cu pofta de joc si in mare forma. Si asta este o veste foarte buna pentru ca Plesan poate face la mijlocul terenului ceea ce nici Radoi, nici Ov. Petre, nici Bicfvalvi si nici Lovin nu pot, adica si faza ofensiva si cea defensiva.
In sfarsit, ultima veste buna este valoarea lotului, Vali Badea un jucator pe care il apreciez nu poate prinde in acest moment primul "11" ceea ce spune multe. In aparare situatia este si mai interesanta, Steaua avand in acest moment 5 fundasi centrali, ceea ce inseamna ca unul dintre Radoi, Ghionea sau Goian va fi rezerva. Insa inainte sa ne entuziasmam de aceasta posibilitate nu trebuie sa uitam ca totusi vorbim de Steaua, locul unde jucatorii se accidenteaza 6 luni si jucand fotbal pe playstation.
Astfel am ajuns la minusuri, si primul este viteza de joc, aceasta a crescut , dar pana vom fi din nou cunoscuti ca "vitezistii", mai avem de progresat. O alta problema este ca desi avem un lot cu mare concurenta pe posturi, nu avem mijlocasi laterali in afara de Nicolita. Neaga si Surdu sunt cel putin extreme si nu fac faza defensiva iar locul lui Mendoza nu pare a fi pe banda; cum va gestiona Lacatus aceasta situatie ramane de vazut.
In concluzie, se vede un real progres in jocul nostru si daca acest trend ascendent va continua si in Antalya ....ei bine trofeul de campioana nu este asa departe cum credeam la un moment dat.

Romeo Surdu - Sau cand bursa e jos, CUMPARA

Romeo Surdu este in acest moment cel mai detestat jucator de la Steaua. Contestatarii lui Lacatus se folosesc de fiecare meci in care Surdu primeste o sansa pentru a arata ca Laca nu stie fotbal. Acesta este trend-ul urmat de suporteri, pune-l pe Surdu la pamant. Faptul ca stelistii au un spirit critic foarte dezvoltat si ridica stacheta este cunoscut, iar prima tinta este ....Surdu.
Cineva ar putea sa creada ca aceasta introducere pregateste drumul pentru ceva de genul:
" Merita o sansa " , " E tanar, are nevoie de incurajari" sau " Poate ca...." insa ceea ce vreau sa spun va fi mult mai socant.
Surdu e un jucator valoros (punct)
Bineinteles ca o sa-mi iau ironii si zambete condescendente, sunt obisnuit, pentru ca nimeni nu crede in Surdu. Adica, nimeni dintre suporteri, pentru ca Marius Lacatus, Adrian Ilie, Gica Hagi, Razvan Lucescu chiar si Andone cred in valoarea si mai ales in potentialul sau, dar ce stiu ei !? Eu mai cred si in altceva, cred in caracterul sau.... Un jucator la o noua echipa, fluierat meci de meci, care se zbate si alearga si greseste si revine si isi asuma responsabilitati pe teren si se lupta si greseste si se lupta in continuare......ei bine poti sa spui ce vrei despre el dar caracter are. Daca as fi fost in locul lui n-as fi fost in stare sa bat o lovitura de la margine si voi la fel.
Asa ca hai sa lasam psihoza Surdu, pentru ca asta e, o psihoza, si sa ne vedem de echipa pentru ca daca nu are valoare va pierde contactul cu primul 11 si va pleca. Insa eu cred ca la sfarsitul campionatul parerea generala despre Surdu va fi total opusa, pentru ca iubirea suporterilor pentru fotbalisti se recalculeaza anual. Uitati-va doar la Neaga.